Hemelse hongos

Veel Spanjaarden trekken in de herfst de bergen en bossen in om paddenstoelen te zoeken. Ook buitenlandse bezoekers kunnen meedoen. Er zijn cursussen om eetbare exemplaren van giftige te onderscheiden en je kunt met een gids op pad om op de beste plekken naar ‘setas’ en ‘hongos’ te speuren. En daarna samen kokkerellen. In de nieuwe ESPANJE! staan drie overheerlijke recepten, waarvan we er hier eentje weggeven:

Espaguetis con mariscos y setas – spaghetti met zeevruchten en paddenstoelen (voor 4 personen)

Mar y montaña is de Spaanse term die gebruikt wordt voor gerechten waarin ingrediënten uit de bergen (vlees en paddenstoelen bijvoorbeeld) worden gecombineerd met ingrediënten uit de zee (schaal- en schelpdieren en vis). Deze spaghetti is daar een goed voorbeeld van. Heerlijk met een mooi glas Spaanse witte wijn.

Ingrediënten: 400 g spaghetti, 1 knoflookteen, 500 g gemengde paddenstoelen, 250 g gemengde zeevruchten, 8 steurgarnalen, olijfolie, witte wijn, versgemalen zwarte peper en zout, oregano, 4 takjes dille

Bereiding Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking met een scheutje olijfolie en een mespuntje zout. Giet af in een vergiet en overgiet met koud water. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Snijd de knoflookteen doormidden en bak hem op matig vuur goudbruin in de olie. Verwijder de knoflookteen maar laat de olie in de pan. Voeg de paddenstoelen en peper, zout en oregano naar smaak toe, roer alles goed door en bak het enkele minuten op redelijk hoog vuur. Voeg de zeevruchten en garnalen toe en doe er een scheutje witte wijn bij. Laat op middelhoog vuur een paar minuten garen. Voeg dan de spaghetti toe en schep alles goed om. Garneer tot slot met dille. 

Tags: