Op zoek naar een man? Bezoek Antonio!

Er zijn van die plekken waarvan je in je naïviteit gelooft dat jij de enige van alle buitenlanders bent die ze kent. 

Zo ken ik een klein kapelletje, een beetje buiten het centrum van Madrid. Prachtige fresco's prijken op het plafond. Vroeg of laat, in winter of zomer, er is vrijwel nooit iemand. Ik tuurde eens met mijn rug op een bankje een half uur naar boven - niemand die je stoort.

Het kerkje waarover ik het heb, niet ver van het Príncipe Pio-station, is de Ermita de San Antonio de la Florida. Aanvankelijk weinig opvallend, ware het niet dat er een kopie naast staat. Twee identieke kerkjes dus. Maar niet van binnen. In één ervan ligt de (beroemde) schilder van de fresco's, Francisco de Goya, begraven.

Wat zien we hier? Uiteraard, San Antonio in het midden. Hij heeft net een man weer tot leven geroepen die door zijn vader zou zijn vermoord, maar gelukkig kan hij nu nog even bevestigen dat deze onschuldig is.

Maar er is meer. Er zijn bijvoorbeeld opmerkelijk veel meisjes te zien die bij dit wonder aanwezig zijn. En dat is niet voor niets. San Antonio is namelijk de beschermheilige van de (nog) vrijgezelle vrouwen. Als je graag aan de man wil komen: schrijf een briefje, een gebedje aan Antonio! Vandaar dat Goya van de koning ook de opdracht kreeg om deze kapel te versieren: het was één van de populairste devotieplekken van de stad.

Deze meisjescultus wordt nu doorgetrokken. Er is nu een expositie waarin fotografie van jonge modellen gecombineerd is met de schilderkunst. Een intrigerende combinatie.

Maar zoals Stef Bos al zong: mooie vrouwen heb je nooit voor je alleen. Een paar weken geleden plofte er een persbericht van een 'Senior Account Director' uit Engeland(?!) in de mailbox . Of we de zeldzame kans wilde benutten om een uniek kerkje met een bijzondere expositie bezoeken?

Ach, het maakt niet uit. Het blijft hier onverminderd magisch. 

Praktische info: Ermita de San Antonio de la Florida, Glorieta de San Antonio de la Florida, 5, Madrid. Op loopafstand van het Príncipe Pio Station. De expositie loopt tot 2 april 2017.  Toegang gratis.

Dit artikel werd geschreven door journalist Twan van Lieshout, die in Madrid woont. Op zijn blog www.hartjespanje.com kun je meer van zijn verhalen lezen en ook in het nieuwe nummer van ESPANJE!, dat begin april verschijnt, vind je een artikel van zijn hand.

Zijn bijdrage is de eerste in onze serie artikelen van Nederlandse bloggers in Spanje. In het voorjaar van 2017 zal de serie worden gepresenteerd op de nieuwe website van ESPANJE! 

Tags: